ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ

ΠΟΛΕΜΙΟΥ

Βρίσκεται 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Νοτιοδυτικά συνδέεται με την Πάφο και στα βόρεια συνδέεται με την Πόλη Χρυσοχούς , δηλαδή βρίσκεται στο μέσο του κυρίου δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς. Έχει περίπου 950 κατοίκους.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της κοινότητας με πιο επικρατέστερες της ταύτιση του ονόματος της με το Θεό των ανέμων Αίολο και την Τουρκοκυπριακή λέξη yiol που σημαίνει δρόμος , αφού το χωριό βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει την Πάφο με την Πόλη Χρυσοχούς. Επειδή όμως το χωριό βρίσκεται σημειωμένο με το ίδιο όνομα σε παλιούς χάρτες της εποχής πριν από την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου (1570-1571), θεωρείται πιθανότατο ότι οφείλει την ονομασία του στο όνομα Φεουδάρχη ιδιοκτήτη του κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας ή ακόμη της Βυζαντινής εποχής.

Η Κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσης και στο χωριό υπάρχουν εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, Αγιο Μάρκο, Εγία Ειρήνη, Άγιο Αρκάδιο, Άγιο Νηπίο και στον Προφήτη Ηλία. Στο χωριό υπάρχει επίσης και λειτουργεί ο παλιός παραδοσιακός αλευρόμυλος, ο οποίος εξυπηρετεί σχεδόν όλα τα γύρω χωριά της επαρχίας Πάφου Στο χωριό βρίσκεται και το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Γιόλου –Μηλιού, το οποίο λειτουργεί εδώ και εφτά χρόνια στο καινούργιο κτιριακό συγκρότημα. Είναι το μοναδικό ενιαίο ολοήμερο Δημοτικό στην Πάφο και ένα από τα δεκατέσσερα ενιαία ολοήμερα της Κύπρου. Υπάρχει επίσης και νηπιαγωγείο.

Η κοινότητα της ΓΙΟΛΟΥ κατατάσσεται στην κατηγορία των αμπελοχωριών και εκτός από τις διάφορες ποικιλίες υλοποιήσιμων σταφυλιών μπορεί κανείς να βρει άφθονα τα σιτηρά, τα όσπρια , τα λαχανικά, λίγα εσπεριδοειδή κατά μήκος της κοιλάδας, λίγα οπωροφόρα, κυρίως μηλιές, αμυγδαλιές, ελιές και χαρουπιές.

Παρά τις πολιτισμικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων η κοινότητα της Γιόλους παραμένει πιστή στα ήθη και έθιμα του τόπου. Το κοινοτικό συμβούλιο και τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας (Κέντρο Νεότητας, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδώνα, Εκκλησιαστική Επιτροπή) προσπαθούν με κάθε είδους εκδηλώσεις να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και να βοηθούν στην αναβίωση των παλιών καλών εθίμων.

 

Από το μαθητή της Α1 Νέστορα Κωνσταντίνου

Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Αντωνιάδη Φωτιάνα

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας :Ασπρομάλλης Γιάννης | Συντήρηση Ιστοσελίδας:Ασπρομάλλης Γιάννης
Copyright© 2014-2018 Γυμνάσιο - Λύκειο Πολεμίου. All Rights Reserved.