ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ

ΠΟΛΕΜΙΟΥ

Η κοινότητα της Σίμους βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Χρυσοχούς και 28 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 410 μέτρων και δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 620 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή του καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια οινοποιησήμων ποικιλιών, όσπρια, σιτηρά, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, ελιές και λίγα φρουτόδενδρα. Από συγκοινωνιακής άποψης η Σίμου συνδέεται με το χωριό Φιλούσα στα βόρεια (5 χλμ.) και στα νοτιοανατολικά με το χωριό Δρύμου (3 χλμ.). Δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται το γνωστό γεφύρι του Σκάρφου κτισμένο πάνω στον ομώνυμο ποταμό.

Η Σίμου γνώρισε μεγάλες αυξομειώσεις του πληθυσμού της. Οι κάτοικοι της το 1881 ήταν 221 που αυξήθηκαν στους 241 το 1901, στους 227 το 1911, στους 251 το 1921, στους 273 το 1931, στους 279 το 1946 και στους 300 το 1960. Στην συνέχεια οι κάτοικοι μειώθηκαν στους 293 το 1976 και στους 250 το 1982. Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι του χωριού αριθμούσαν τους 171.

Το χωριό υπήρχε κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας με την ίδια ακριβώς ονομασία. Ωστόσο σε παλιούς χάρτες αναγράφεται όχι ως Simou αλλά ως Sima. Σύμφωνα με τον ντε Μας Λατρί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το χωριό ήταν ιδιωτικό φέουδο της οικογένειας Zappe. Γόνος της οικογένειας αυτής, η Helene Zappe, το έδωσε σαν προίκα της στον Charles de Lusignan όταν τον παντρεύτηκε. Ο ίδιος αυτός ευγενής, της βασιλικής οικογένειας των Λουζινιανών, ήταν ιδιοκτήτης και άλλων σημαντικών χωριών όπως η Λάπηθος και το Κίτι.

Παλαιότεροι ερευνητές θεωρούν ότι το χωριό πήρε την ονομασία αυτή από τον οικιστή ή ιδιοκτήτη της περιοχής που ονομαζόταν Σίμος ή Σίμων. Από την γενική του ονόματος Σίμου, προήλθε η ονομασία του χωριού. Ο Σίμος Μενάρδος προχωρεί μάλιστα στην υπόθεση ότι το χωριό ίσως να ανήκε σε ένα Κύπριο ευπατρίδη, τον Simon di Nicolo , τον οποίο αναφέρει ο Στέφανος Λουζινιανός. Αλλά δεν φαίνεται πιθανό να πήρε το χωριό το πρώτο όνομα του ιδιοκτήτη αφού συνήθως τα χωριά έπαιρνα για ονομασία τους τα επίθετα τους.

Πιθανόν το χωριό να υπήρχε από τα Βυζαντινά χρόνια και η ονομασία του να προέρχεται από το όνομα του Σίμωνος, ενός από τους Αποστόλους του Χριστού. Είναι ακόμη πιθανό η ονομασία του χωριού να διασώζει τοπωνύμιο με αρχαία ελληνικά ονόματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην ευρύτερη περιοχή του χωριού υπήρχε αρχαιολογικός χώρος. Βρέθηκαν μάλιστα και λίγα αντικείμενα των Προϊστορικών χρόνων.

 

Από τη μαθήτρια της ΒO2, Γεωργία Θεολόγου

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας :Ασπρομάλλης Γιάννης | Συντήρηση Ιστοσελίδας:Ασπρομάλλης Γιάννης
Copyright© 2014-2018 Γυμνάσιο - Λύκειο Πολεμίου. All Rights Reserved.